Dragi Târgujieni,
Sunt Adrian Tudor-Drăghici, am 46 de ani, sunt căsătorit cu Irina și împreuna avem un băiat de 14 ani, Vladimir.
În acest moment lucrez în domeniul cercetării, în cadrul Universității “Constantin Brâncuși“.
De profesie sunt jurist, am absolvit studii în domeniul managementului afacerilor, în domeniul apărării naționale și dețin un doctorat în istorie. Cercetarea pentru doctorat a avut ca temă înființarea administrației publice în județul Gorj. Istoria locală și cultura județului nostru reprezintă una dintre pasiunile mele, publicând o serie de articole în reviste naționale și internaționale prin care am scos în evidență valorile acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.
Am publicat o serie de cărți: Înființarea Consiliului Județean Gorj-1864, Alegătorii gorjeni în perioada 1863-1866 și cea mai cunoscută lucrare Orașul Eroilor – Bătălia de la Podul Jiului. Documentarea pentru cartea Orașul Eroilor a stat la baza scrierii scenariului pentru cunoscutul film artistic Gata Oricând – Eroii de la Podul Jiului. Filmul a fost distribuit în cinematografele din România prezentând o pagină importantă din istoria României, respectiv faptele de eroism ale înaintașilor noștri târgujieni din ziua de 14 octombrie 1916.
Am o bogată experiență în administrația locală, fiind consilier local din anul 2004 până în prezent. În perioada 2015 – 2020 am fost viceprimar al municipiului Târgu Jiu. Cele mai importante proiecte sunt legate de anul Centenar (2018), când am reușit să atrag fonduri guvernamentale pentru mai multe obiective implementate la Târgu Jiu.
Câteva exemple:
- înființarea Centrului Cultural “ Vasile Lascăr“ – publicarea unor reviste pentru elevi și a unor cărți despre eroii noștri locali.
- realizarea unor filme documentare despre Ecaterina Teodoroiu, Comisarul Popilian, Ansamblul “Calea Eroilor”, acestea fiind prezentate la televiziunile naționale și în diferite conferințe din țară.
- în mod special, vreau să subliniez proiectul de restaurare a Mausoleului Ecaterina Teodoroiu, pe care l-am refăcut, după ce a fost afectat de diferite intervenții pe vremea regimului comunist.
Târgu Jiu în UNESCO
Cel mai important proiect la care am lucrat este întocmirea dosarului pentru includerea Ansamblului brâncușian “Calea Eroilor” în patrimoniul mondial UNESCO. În echipa de întocmire a dosarului, am coordonat factorii de decizie de la nivel local, atât ca viceprimar, cât și în calitate de consultant. În acest sens, puteți accesa site-ul www.brâncusi.world, unde poate fi consultat stadiul dosarului. În luna iulie a acestui an, Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu va primi confirmarea oficială de acceptare în patrimoniul oficial UNESCO.
Dragii mei,
Moștenirea culturală, istorică și socială primită de la înaintașii noștri ne obligă să ne implicăm cu toții pentru a transforma orașul, din ruina în care a fost adus în ultimii ani, într-un reper la nivel național, la care întreaga lume să se uite cu admirație.
Nu ne mai permitem amânări și întârzieri. Avem un potențial care ne obligă! Avem generații de tineri pe care nu le mai putem pierde și pentru care avem obligația proiectării unui viitor sănătos în acest oraș.
Știu încotro vreau să mergem. Știu ce avem de făcut. Nu va fi un drum ușor, dar la capătul lui vom fi mândri să trăim, împreună, într-un oraș renăscut, un oraș modern, un oraș al tuturor!
Vă invit să participați activ la deciziile orașului. Vreau să construiesc o administrație transparentă. Aveți dreptul să știți cum se cheltuie fiecare leu din banii dumneavoastră.
Ca Primar voi fi angajatul dumneavoastră pentru următorii patru ani! Nu voi face din această funcție o sursă de înavuțire. Nu voi accepta niciun spor la salariu sau alte beneficii. Este suficientă onoarea pe care mi-ați acordat-o, de a fi primarul vostru, al tuturor!
Un oraș unde se vine și se trăiește cu drag și de unde copiii nu mai pleacă.
O adevărata Capitală a Olteniei de sub munte!
Vă îndemn să veniți cu mine pe acest drum câștigător pentru oraș, pentru fiecare dintre voi!
Cu prietenie,
Adrian Tudor-Drăghici